Muse.gr - Global Music
Αθανάσιος Ζέρβας: Ralph Shapey - ο ρομαντικός επαναστάτης συνθέτης: μέθοδος και αποτέλεσμα Εκτύπωση E-mail

«Ralph Shapey - ο ρομαντικός επαναστάτης συνθέτης: μέθοδος και αποτέλεσμα» 

Αθανάσιος Ζέρβας*

Περίληψη


Αν και οι τεχνικές σύνθεσης του Ralph Shapey μας παραπέμπουν σε μηχανιστικούς χειρισμούς στο ρυθμικό και φθογγικό υλικό, το ηχητικό αποτέλεσμα των έργων επιβραβεύει τους εν λόγω χειρισμούς. Επιδίωξη του συνθέτη είναι η δημιουργία πυκνών ηχητικών διαστρωματώσεων που απορρέουν από σειραϊκές τεχνικές.

Η τάση του συνθέτη να βασίζει τα έργα του σε μορφές (φόρμες) του Μπαρόκ και του Κλασικισμού, τις οποίες όμως εξαντλεί διαμέσου μιας επαναστατικής μουσικής ρητορικής, του αποδίδει το προσωνύμιο ‘radical traditionalist.’ Με ποιο τρόπο επιβάλλεται η ισορροπία και η συμμετρία που χαρακτηρίζουν τα έργα του Shapey; Απορρέει η ισορροπία από τις φόρμες που χρησιμοποιεί ο συνθέτης, ή από τις εσωτερικές συμμετρίες των φθογγικών συνόλων; Ενδεχομένως η αναζήτηση των απαντήσεων να βρίσκεται στον περίτεχνο συνδυασμό όλων των πιο πάνω στοιχείων. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιαστεί η μέθοδος σύνθεσης του R. Shapey μέσα από αναλύσεις έργων του.


____________________________________

* Ο Αθ. Ζέρβας (MM, DM) είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου διδάσκει Θεωρητικά της Μουσικής. Το παρόν άρθρο αρχικά παρουσιάστηκε ως προφορική ανακοίνωση στο Συμπόσιο με θέμα Μουσική Θεωρία και Ανάλυση που διοργάνωσε το ΤΜΣ του ΑΠΘ (Σεπτ. 2006).


Διαβάστε όλο το άρθρο σε PDF
 
GreekEnglish